Ik kan zo moeilijk neen zeggen…. 

Ik kan zo moeilijk neen zeggen....

Ervaar jij ook die momenten dat neen zeggen je heel erg zwaar valt of dat je zelfs ja zegt om teleurstelling bij anderen te vermijden? 

Voor mij is dit zo herkenbaar en ik vermoed bij jou ook als jij deze verder leest. Graag begin ik met je gerust te stellen. Verandering is op komst. Neen zeggen zal voor jou beetje bij beetje makkelijker worden en je zal hierdoor meer en meer ja tegen jezelf kunnen zeggen.  

Vaak zeggen we ja wanneer we in werkelijkheid neen willen zeggen. Dit heeft meerdere oorzaken. Laat ik er 1 ontleden. 

Neen zeggen staat gelijk bij velen met anderen teleurstellen. Aangezien we als geen ander weten hoe teleurstelling aanvoelt, willen we dit gevoel absoluut niet bij anderen creëren en zeggen we daarom gewoon ja.  

We zeggen ook liever ja ipv neen om ruzie of drama te vermijden, conflicten daar houden we niet van dus dan is de ja de beste oplossing. Denken we.  

We zeggen wel ja tegen de andere maar een grote neen tegen onszelf.

Jij had misschien wel eens een dagje of een weekendje rust ingepland wanneer een vriend(in) je uitnodigt voor een evenement of een feestje.  JIJ WIL ZO GRAAG LIEVER RUSTIG THUISBLIJVEN. De uitnodiging komt jou echt niet uit en bent al onderweg naar het uitvluchtencentrum in je hoofd om toch maar iets te kunnen zeggen waarom je niet kan. 

Twijfel en angst zijn je voor en je zegt toch gewoon weeral maar JA. De teleurstelling moeten zien bij diegene die je uitnodigt wil je liever niet. Dus weer die JA. 

Bam, again, je denkt toch wat zou ik zo graag gewoon rustig in m’n zeteltje zitten want het is zo een drukke periode geweest maar jij zei JA. Dus daar gaan jouw plannen, geen rust, integendeel.  

Ik herken het helemaal hoor, het is moeilijk. Neen zeggen, iemand teleurstellen, het is aartsmoeilijk. Maar waarom is het dan zoveel makkelijker om dan toch maar weer neen te zeggen tegen jezelf. Jezelf teleurstellen is geen probleem of zie ik dat niet goed.  

Zo voelde het in mijn tienerjaren alleszins voor mij aan.  Ja zeggen tegen alles en iedereen en neen tegen mezelf 

A sad and disappointed woman is alone at home sitting on the couch in depression, thinking

Wat als ik je vertel dat je dit kan leren. Stap voor stap, neen voor neen. Leer eerst een keertje neen zeggen in een veilige omgeving bij iemand waarvan je zeker weet dat ze jou hierin gaan steunen en motiveren. Oefen misschien met een scenario/een dialoog, met een vriend(in) of in de spiegel. Zeg neen, zonder uitleg, neen is immers een volledige zin. Zeg neen, op een duidelijke en toch zachte manier.  

Je stem zal misschien beven en dat is mooi, je zegt al je hele leven ja dus geef jezelf ook meer dan 1 keer proberen de tijd om die neen onder de knie te krijgen. Oefen het, 1 x/week, of vaker als je wil. Merk op dat hoe vaker je het durft te zeggen hoe makkelijker het zal worden.  

Je zal minder en minder dat schuldgevoel gaan voelen en als het er toch nog is dan laat je dat gewoon aanwezig zijn. Je bent ook maar een mens.  

Leer je graag wat meer over hoe je neen kan leren zeggen en hoe je duidelijker je grenzen kan aangeven dan ben ik graag een helpende hand.  

Contacteer me gerust via de gekende kanalen en wie weet zeg jij in no time wat vaker zorgeloos neen. 

Ik gun het je! 

 

Love & smiles, 

Chrisje 

Deel dit artikel